Edelgave Huse

Fra Egedal Leksikon
Skift til: Navigation, Søgning

Navnet Edelgave Huse er kommet til i nutiden. Besætningen på borgen Smørholm skulle have noget at spise, og man var henvist til at dyrke jorden, slagte nogle husdyr og spise årstidens vildt og grøntsager. Til borgen hørte nogle bønder, der kunne sørge for det fornødne. De bosatte sig på og omkring borgen, så foruden det personale, der boede på borgens område, boede der nogle lige i nærheden i landsbyen Rompe, som kendes fra gamle skriftlige kilder.

Der har været tvivl om, hvor Rompe lå. Men under bebyggelsen i Edelgave Huse er fundet huse tilbage til bronzealderen. På gamle kort optræder navnet Rompeholm på den lerknold, landsbyen Edelgave ligger på. Nogle kan ses fra luften.

Edelgave landsby er i dag markeret med byskilte med det lidt underlige navn Edelgave Huse. Dette skulle være opfundet af Ledøje-Smørum Kommunes vejformand, der ville undgå forveksling med Edelgave Gods, der ellers rettelig hedder Edelgave Hovedgård.

At Edelgave landsby ikke længere hedder Rompe er naturligt for landsbyen. Ejendommen blev døbt om til Edelgave, men at landsbyen nu skulle hedde Edelgave huse, er der ikke historisk belæg eller tradition for.


Links

http://egedal.lokalavisen.dk/edelgave-huse-er-et-forkert-stednavn/20071204/artikler/712040381


Oprindelig forfatter: Lene Olesen Bro

25-03-2010