Egedal By

Fra Egedal Leksikon
Skift til: Navigation, Søgning

Egedal Kommune er i fuld gang med at virkeliggøre visionen om en ny bydel omkring Egedal Station. Her forvandles grønne marker over de kommende 20-30 år til en levende by med både butikker, boliger og virksomheder og op til 10.000 nye borgere.

Den kommende by indeholder fem forskellige lokale bykvarterer med hver deres identitet, lige fra en tæt og høj stationsby til et åbent campusmiljø. Gennem byudviklingsområdet snor den grønne fletning sig, og skaber inddelingen i forskellige bydele, der alle har tæt adgang til det grønne areal, hvor stisystemer giver mulighed for såvel bevægelse og rekreation gennem bakkelandskaber, små skovklynger, sølandskaber, nyttehaver og sportsbaner.

Den første bydel, Stationsområdet, er allerede under opførelse. Her ligger kommunens nye rådhus og sundhedscenter sammen med Føtex. Du finder desuden et plejecenter med 72 boliger og 60 almene familieboliger, hvor beboerne er flyttet ind.

Stationsområdet er lokalplanlagt, og her er plads til mange former for centerfunktioner, herunder butikker, privat og offentlig service, erhvervsvirksomheder, boliger og kulturelle aktiviteter.

Byrådet har i marts 2015 vedtaget et byrumskatalog for at fremme et attraktivt liv i bydelen. Byrumskataloget kan downloades - se Egedal kommunes hjemmeside. Her kan du også finde lokalplan 20 for byudviklingsområdet ved Egedal Station, samt lokalplan 16, der regulerer en mindre del af området.

Stationsområdet er et tæt byområde med bebyggelse i op til 6 etager. Salget af byggegrunde vil ske parcel for parcel med plads til hver sin karré. De første udbud forventes at ske før sommeren 2015.

Egedal Kommune søger en samarbejdspartner til at udvikle og opføre mellem 400 og 600 boliger i stationsområdet i Egedal By.

Kommunen har valgt at udbyde fem storparceller med mulighed for at opnå forkøbsret til yderligere seks parceller i byudviklingsområdet, og dermed er der lagt op til et længerevarende samarbejde med en potentiel investore eller ejendomsudvikler.

Egedal Byråd har i december 2016 peget på, hvem der skal tegne og opføre de næste 300 ejer- og lejeboliger på hele fem storparceller i kommunens nye byudviklingsområde.

I alt fire konsortier bød på opgaven, men det blev en gruppe omkring selskabet AFP Rådgivning ApS med Henrik Svanholm i spidsen, der vandt retten til at udvikle og bygge 300 lejligheder; tegnet af det kendte og prisvindende arkitektfirma Schmidt Hammer Lassen.

Boligerne på mellem 55 og 120 kvadratmeter, forventes at stå indflytningsklare i etaper mellem 2018 og 2020. Der bliver både leje- og ejerboliger, udformet som både byhuse og lejligheder.

Schmidt Hammer Lassen Architects er blandt andet kendt for, Den Sorte Diamant og det nye Strandpromenade kvarter i København samt Kunstmuseet ARoS i Aarhus.


Kilder og Litteratur

Egedal Kommune

SN.dk

SN.dk

Forfatter: Charlotte Haubye

25-08-2016