Frederikssundsfingeren

Fra Egedal Leksikon
Skift til: Navigation, Søgning
Fingerplan.jpg

Frederikssundsfingeren er en del af det begreb, der er kendt som Fingerplanen. Det er en slags milepæl i dansk byplanlægnings historie. Planen angav, hvordan København sammen med den dengang såkaldte "Københavnsegn" skulle udvikles i fremtiden.

Ideen i planen var, at de centrale dele af København var håndfladen i en udspilet hånd. Forstæderne blev udgjort af fingrene. Arbejdet med udarbejdelse af planen fandt sted umiddelbart efter krigen 1945-47.

Den eneste del af den nuværende Egedal Kommune, der dengang havde nogen reel indflydelse på planens udarbejdelse, var Ledøje-Smørum Kommune. Tilsyneladende havde planlæggerne ikke fantasi til at forestille sig den udvikling, som vi har oplevet til dato, hvor Københavns omegn og forstæder har bredt sig stadig længere ud, til også at omfatte Nord- og Vestsjælland.

Fingerplanen er fortsat rygraden i al byplanlægning og udvikling i det storkøbenhavnske område, herunder Egedal Kommune, der ligger i den såkaldte Frederikssundsfinger.


Kilder og litteratur

Sven Allan Jensen: Fingerplanen – tilblivelsen, oplevet fra gulvet 1945-50, 1990 Skitseforslag til egnsplan for Storkøbenhavn, udarbejdet 1947 af Egnsplankontoret

Links

Fingerplanen. Dansk Wikipedia


Oprindelig forfatter Thyge C. Bro

20-02-2008