Helleristninger ved Tranemose

Fra Egedal Leksikon
Skift til: Navigation, Søgning
Helleristningtranemose.jpgVed østenden af Tranemosen øst for Søsum er der en lille granskov. I vestkanten af denne plantage ligger der nogle store sten. De menes at være bragt til stedet fra et oldtidsminde lidt nordligere på marken. Den ene af disse sten er rejst op og står lidt for sig selv. På denne sten er der nogle skålformede fordybninger. Det er helleristninger, såkaldte skåltegn.

Stenen ligger der endnu, hvis man ellers kan få øje på den for alt det materiale, der findes i området. Stenen er til dels skjult af vegetation. Man ser den bedst fra den nordlige indkørsel til Tranemosegård, hvor den står, så skåltegnene er synlige fra vejen. Skåltegnene er for nogle år siden blevet fremhævet med rød farve.


Kørselsvejledning (på cykel)

Kør mod øst ad Skovvangsvej og drej til venstre ad Bjellekjærvej. Bjellekjærvej er næsten umulig at passere for en cyklist med almindelige cykeldæk, fordi den består af meget løst sand. Derfor kører man ind via Skovvangsvej. Der er to nedkørsler til Tranemosegård, som ligger lidt lavt. Den første kører man forbi. Stenen ligger ud til den anden nedkørsel, lidt gemt inde under et grantræ.


Kilder og litteratur

Bent Stiesdal: Kend din egn, 1993, 61


Oprindelig forfatter: Ebbe Sommerlund

17-06-2008