Jordskælvet 1759

Fra Egedal Leksikon
Skift til: Navigation, Søgning

Natten mellem den 21. og den 22. december 1759 blev Nordsjælland ramt af et jordskælv. Det startede som bulder og rumlen og derefter fulgte selve rystelsen, der varede ca. to minutter. En uge efter sendte biskoppen over Sjællands Stift et brev til stiftets provster. Han ville indsamle alle mulige oplysninger om jordskælvet.

I sin indberetning fra Stenløse skrev Jacob Nielsen Muus, at han havde hørt en rummel, som fra store vogne i gården. Han mærkede en rystelse "fra Østen til Vesten", en dør gik op, og desuden fløj "Linklæderne, som hang paa en Snor i een Stue saa heftigt op og ned, at Pigen blev bange." Provsten i Slagslunde, Christopher Holgersen Jacobæus fortalte, at han vågnede meget forskrækket op ved at sengen rystede og glassene "klingrede" på hylderne, men dog blev stående. Der var en "Susen i Luften" og han hørte en raslen på vinduerne, som han først troede var store hagl. Han mente, at retningen var fra nord.

Begge præster talte bagefter om jordskælvet i deres prædikener i juledagene. Jacob Muus i Stenløse fandt en tekst fra Haggajs Bog i Det Gamle Testamente, hvor der (i moderne oversættelse) står: "Dette siger Hærskarers Herre: Det varer kun kort tid, så vil jeg få himlen og jorden til at skælve, havet og det tørre land."

Kilder og litteratur

Nils Erik Andersen: Et jordskælv, der rystede Stenløse på flere måder, Stenløse Historiske Forening nr. 52, 2005, 6-11

Carsten Meyer: Jordskælvet 1759 belyst ved nordsjællandske præsteindberetninger, Fra Frederiksborg Amt 1994, 63-76

Bibelen, 1992-oversættelse, 841 (Haggajs Bog, 2. kapitel, vers 6)


Oprindelig forfatter Lene Olesen Bro

11-07-2006