Norskekrogen

Fra Egedal Leksikon
Skift til: Navigation, Søgning

Er navnet på en vej og et område i den nordøstlige del af Smørumovre. Navnet Norskekrogen har sin oprindelse i den kendsgerning, at her lå den gård, som Frederik 3. skænkede Jacob Jensen Normand for dennes tjenester bl.a. under svenskernes belejring af København 1658-60. Gården er for længst forsvundet og i dag er grundene bebygget med både gamle, stråtækte husmandshuse og moderne parcelhuse.


Jacob Jensen Nordmand (Normand)

Kunstdrejeren Jacob Jensen (1614-1695) var født i Norge og blev i 1630 matros i den danske flåde. Derefter kom han tre år i smedelære i Nederlandene, og 1634-1639 var han nederlandsk soldat i Brasilien.

I 1648, da Frederik 3. og Sophie Amalie kom til Kristiania (Oslo) for at blive hyldet, lykkedes det ham at overrække dronningen et af sine arbejder. Det blev så vel modtaget, at han kaldtes til Danmark og fik ansættelse ved hoffet som drejer. Han arbejdede ved kunstkammeret og på Tøjhuset for siden at blive rustmester i 1657.

Han underviste flere medlemmer af den kongelige familie i kunstdrejning. Frederik 3. satte så stor pris på Jacob Jensen, at han bestilte et portræt af ham hos Wolfgang Heimbach. Det hænger i dag på Rosenborg over hovedværket i hans produktion: en pragtfuld model af fregatten Norske Løve, udført i elfenben og sølv.


Kilder og litteratur

Peter Rasmussen: Norskekrogen - et vejnavn med historie, Ledøje-Smørum Historisk Forening og Arkiv, Årsskrift 2007, 18-21


Oprindelig forfatter: Lene Olesen Bro

08-02-2011