Ny Toftegård

Fra Egedal Leksikon
Skift til: Navigation, Søgning
Ny Toftegård 2009

Da Opdrætningsanstalten for Frederiksborghingste blev hjemløs, efter H. Sørensens død i 1911, købte sognefoged J.P. Hansen gården Hyldeland i Ølstykke Stationsby. Han byggede gården om til hestestutteri og elevskole, med staldbygninger, ridehus og stuehus. Han omdøbte gården til "Ny Toftegård".

Han overlod stedet efter ombygningen til 'Opdrætningsanstalten', og gården stod klar til indflytning den 6. december 1913.


Aktiviteter

Gården blev hjemsted og omdrejningspunkt for en lang række aktiviteter i hesteverdenen. I begyndelsen for Frederiksborghestene, som man fortsætter avlen af her på stedet, efter det kongelige stutteris ophævelse på Hillerødsholm. Der er elevskole for unge landmænd, som lærer at passe og træne hestene. Der er rideklub, som stiftes i 1909, og som benytter ridehuset om vinteren. Der er travløb fra ca. 1900, som fortsætter på Ny Toftegård.

Der er hestemarked fra 1928-1985, og senere kommer der rideskole. Gården fortsætter med at være hjemsted for en række aktiviteter af forskellig karakter inden for hesteverdenen igennem årene.

I1920 stiftes foreningen Hesteavlscenteret Ny Toftgård, hvor man drev stutteri indtil 1965. Herefter blev driften overtaget af landbrugsministeriets Hesteeksportudvalg ved dets organisation "Danhorse".


Bygningen

Gårdens længer er bygget op i kampesten, hvilket er sjældent her i Nordsjælland. I ridehuset er der en speciel tagkonstruktion, som kaldes en "bohlendach"-konstruktion. Det er en hvælv- eller kuppelformet tagkonstruktion bestående af lette træribber og uden de normale vandrette trækbånd. Den er som ridehuset fra 1913. Da ridehuset forlænges på et senere tidspunkt, benyttes der igen spær af samme konstruktion i forlængelsen.


Se også Relief med hest


Kilder og litteratur

Tola Gram Petersen: Frederiksborghesten på Ny Toftegård, 2011, Ølstykke Historiske Forening Ølstykke Lokalarkiv


Oprindelig forfatter Tola Gram Petersen

25-03-2010