Præstegården i Ølstykke

Fra Egedal Leksikon
Skift til: Navigation, Søgning
Pastor Andersen og hans familie ved den gamle, forfaldne præstegård kort efter 1890.Den gamle præstegård

Den tidligere præstegård var formentlig fra 1700-tallet. P.Fr. Rist beskrev den 1893 som "en antikvarisk Mærkværdighed, der hører hjemme i et Folkemuseum." Gården lå på den nuværende kirkeplads i Ølstykke med stuehuset mod øst, mens den nordlige længe gjorde det ud for kirkegårdsmur.

Den nuværende præstegård

Den nuværende præstegård blev opført i 1894. Adressen er Kirkepladsen 4. Den gamle præstegård blev revet ned.

I 1960'erne blev præstegårdens gamle konfirmandstue for lille på grund af konfirmandtilgangen. Det var nødvendigt med en udvidelse af præstegården. Den gamle kostald blev inddraget og moderniseret. Hermed fik præstegården et dejligt stort forsamlingslokale, der bliver brugt til mange arrangementer og aktiviteter. Disse kan også afholdes i et nyere sognecenter nord for præstegården.

Havens nye traditioner

En ny tradition tog sin begyndelse i år 2000 i præstegårdens store, smukke have. Her afholdes hvert år grundlovsfester, hvor taler og sange har præstegården som bedste baggrundskulisse. Haven er også samlingspunkt ved koncerter, hvor forskellige orkestre og bands spiller. Lokale foreninger hjælper med til at afvikle de forskellige arrangementer ved at optræde eller stå for aktiviteter, som fx salg af pølser, øl og vand.

Meget tæt på præstegården ligger Maglehøj, eller præstens høj. Se > Pastor Møhls Høj

Kilder og litteratur

Svend Esbech: Ølstykke til alle tider, 1994, 85-86, 112 (foto af den gamle præstegård)

Frederiksborg Amts Avis 22. maj 1987

P.Fr. Rist: Rundt om Roskildefjord, i M. Galschiøt (udg.): Danmark i Skildringer og Billeder af Danske Forfattere og Kunstnere, 2. bind (Øerne), 1893, 593-632, citat fra side 611


Oprindelig forfatter: Anette Stente

28-01-2009