Skulpturer i Stenløse Syd

Fra Egedal Leksikon
Skift til: Navigation, Søgning
De 3 portePå Torvet i Stenløse Syd og langs hovedstien gennem bydelen står en række skulpturer af Peter Hesk.

I oktober 2015 frigav Egedal Byråd 1.550.000 kroner af de 1.705.000 kroner, der var afsat til projekt »Kunst på Torvet«.

Pengene stammer fra byrådsbeslutningen om, at to procent af indtægterne fra kommunens salg af grunde i bydelen skal bruges til kunst i området. Projektet startede helt tilbage september 2013, hvor borgere i bydelen ved en workshop i Stenløse Syd fremstillede mursten. De indgår som et centralt element i de fire skulpturer, som er blevet til i samarbejde med repræsentanter for beboerne.

Idet Egedal Kommunes Kunstråd nedsatte en arbejdsgruppe med tre repræsentanter fra grundejerforeninger i Stenløse Syd, som har indstillede projektet.


Byporten

De fire skulpturer tager afsæt i Peter Hesk Møllers skulptur »De 3 porte« i rundkørslen ved Krogholmvej, som danner indgang til Stenløse Syd. På torvet står "Byporten", der sammen med de tre skulpturer langs hovedstien kaldes "Akvædukten" med inspiration fra de gamle romere.

Inskription på skulpturen på Torvet er SPQE Det står her for "Senatus Populus Egedalensis" (Egedals Folk og Byråd.), og ikke som i det romerske forbillede "Senatus Populusque Romanus".

Om kunstneren Peter Hesk.

Arbejder i langt overvejende grad med skulptur i ler, tegl og bronze, og har støbt egne skulpturer i bronze siden 1986.

I Peters atelier i Tårnet kan du besøge billedhuggerens værksted, atelier og udstilling. Oplev fra nærmeste hold, hvordan værker skabes, når der modelleres, formes, støbes, svejses og slibes skulpturer i ler, tegl, træ og bronze, samt når der spartles farverige billeder i acryl eller males med tusch.
Kilder og Litteratur

SN.dk

Egedal Kommune

Peter Hesk Møller

Kunstværker i Stenløse Syd. Stenløse Historiske Forening. Nr. 97. Februar 2017


Forfatter: Charlotte Haubye

dato: 7-11-2016