Stenløse Bio

Fra Egedal Leksikon
Skift til: Navigation, Søgning
Stenløse Biograf

Stenløse Bio blev opført 1956-59 på Gartnervænget 23. Den markante bygning ud mod Frederikssundsvej er i dag lidt indeklemt mellem vejen, den omgivende bebyggelse og parkeringspladsen til Damgårdsparken. Placeringen blev valgt ud fra en forventning om at tiltrække kunder fra den voksende trafik på Frederikssundsvej og fra de omkringliggende bysamfund. Indbyggertallet i Stenløse var i sig selv ikke stort nok til at bære en biograf. Før Stenløse Bio blev bygget, var der kun en rejsebiograf, der med mellemrum besøgte Stenløse Kro og viste film i krosalen.


Bygningen

Stenløse blev udpeget til såkaldt biografby i 1955. Dengang krævede en biograf bevilling samt kendskab til forretning og kunstneriske forudsætninger. I dag er drift af biograf fri næring. Biografen blev bygget mellem 1956 og 1959 af murermester Sigurd Philipsen, efter at han havde fået bevilling, med hjælp fra hustruen Else Philipsen, murerarbejdsmand Ole Jensen og den dengang halvvoksne søn Torben Philipsen. Byggeriet trak ud på grund af mangel på materialer og hans øvrige kunder skulle også passes. Derfor var det fritidsarbejde.

Sigurd Philipsen var sin egen arkitekt og ingeniør. Inden bygningen fik sin endelig udformning, foretog han grundige studier af amerikanske biografer. Bygningens særprægede ydre var resultat af et ønske om at skabe en idealbiograf med den bedst mulige oplevelse af billede og lyd for publikum. Det ydre måtte indordne sig efter de indre krav, samtidig med at bygningen skulle signalere biograf. Facaden er udformet som blikfang. Byggestilen kan betegnes som dekorativ udnyttet funktionalisme. Kunstmaleren Povl Larsen fra Veksø var Sigurd Philipsens kunstneriske rådgiver omkring farvevalg og dekoration i øvrigt.

Stenløse Bio blev i 2005 omtalt (med billede) i Kulturarvsstyrelsens oversigt over modernismens huse, sammen med bygninger af fx Arne Jacobsen.


Interiør og inventar

Sigurd Philipsen sørgede for, at biografen fik Nordsjællands største lærred på 12 x 5 meter af hensyn til de store amerikanske film, der i det såkaldte cinemascope format krævede et stort og bredt lærred. Maskinerne, der i 1959 blev installeret i operatørrummet, kom fra Bio Lyngby. Lofter og vægge er vigende af hensyn til akustikken, der også er godt hjulpet af den anvendte beklædning. Al unødig støj forsvandt, så de 18 højtaleres lyd gik tydeligt igennem.

Ved indvielsen havde biografen 15 rækker med 329 pladser. Stolene står på trin, så der er en niveauforskel på to meter fra prosceniet til bagerste række. Stolene blev købt fra en tidligere udgave af biografen Palladium i København, og opstillet med Danmarks største rækkeafstand på 102 centimeter. I dag er antallet af stole reduceret til 286, ligesom nye stole har afløst de gamle og udtjente fra dengang.


Ikke kun film

Foran lærredet er der en scene på 60 kvadratmeter, der kan bruges til forskellige former for optræden og revyforestillinger. Der er senere blevet tilføjet en selvstændig indgang til scenen udefra. Ud over filmforevisninger har Stenløse Bio også lagt lokaler til underholdning med blandt andre Birgitte Grimstad, Ove Sprogøe, Jens Jørgen Thorsen, Mabel, Stenløse Musikskole og Stenløse Ungdomsskoles årlige teaterkoncerter over flere dage.


Indvielse og drift

Stenløse Bio åbnede den 9. september 1959 med "Sejren over Atlanten" - en film om Lindbergs første soloflyvning over Atlanterhavet.

Sigurd Philipsen døde i 1960, kort tid efter indvielsen i 1959. Frem til 1989 drev hans enke Else Philipsen biografen videre. Sønnen Torben drev derefter biografen frem til sin død i 2005. Efter hans død førte hans enke Mona Philipsen sammen med børnene biografen videre en kort periode. Senere samme år solgte hun den til de to ægtepar, Pia og Claus Fuglstrøm samt Marianne og Kim Larsen. De nye ejere har tidligere kørt Stenløse Børnefilmklub og har flere fremtidsplaner for biografen.


Den mere end 50 år gamle Stenløse Bio lukkede i 2011. Bygningen har efterfølgende stået tom, og i 2015 blev den sat til salg. Onsdag den 4. maj 2016 opstod der brand i den gamle biograf. Branden var så voldsom at hele bygningen udbrændte. Kun murene står tilbage.Kilder og litteratur

Claus M. Smidt og Ola Wedebrunn: Modernismens Huse. Udgivet af Kulturarvsstyrelsen i forbindelse med Bygningskulturens Dag 2005, 34-35

Ole Taudal Poulsen: Sjællands biografer, 1995, 271

Bent Stiesdal: Kend din egn, 1993, 73

Diverse udklip fra Frederiksborg Amts Avis og Lokalavisen, Stenløse Lokalarkiv


Links

Modernismens Huse


Oprindelig forfatter Thyge C. Bro

11-01-2008