Udlejrevej 6

Fra Egedal Leksikon
Skift til: Navigation, Søgning
Udlejrevej 6. tegning: Ole Bjørn AndersenUdlejrevej 6, hvor der i mange år var malerfirma, er måske Ølstykkes ældste hus. I hvert fald fandt malermester Niels Larsen, da han renoverede huset i, smedeværktøj stemplet med årstallene 1472 og 1773.

Tidligere var huset hjemsted for smede. På den anden side af vejen lå selve smedjen. Den blev revet ned, da vejen, som dengang hed Frederikssundsvej, skulle udvides og smedjen lå i vejen. Gårdejeren på Græstedgård, Christen Sylvest Nielsen, tilbød derfor i 1922 smeden at bygge en ny værkstedsbygning. Niels Larsen har siden bygget til denne værkstedsbygning.

Ved renoveringen blev gulvet i de lavloftede stuer, der havde en lofthøjde på 160 cm, udgravet, der blev isoleret og fjernet vægge. Udadtil fremstår huset nu, så man kan fornemme den oprindelige bygning. Huset er bygget på et fundament af kampesten med vægge af ubrændte lersten, og man kan stadig se kampestenene udefra.

I forbindelse med smedjen har der også ligget en Gulf tank, som blev passet af den gamle smed. Der var en del forurening på stedet, men der er nu ryddet op


Forfatter: Ole Bjørn Andersen

Marts 2015

Kilder og Litteratur:

Forfatterens samtaler med Niels Larsen

Vejviseren Ølstykke Kommune