Græstedgård

Fra Egedal Leksikon
Skift til: Navigation, Søgning
Foto: Flemming Kirstein

Historie

Græstedgård, Udlejrevej 13 B, er en af de ældste gårde i Ølstykke. Oprindeligt var gården den sydligste gård i landsbyen Udlejre, hvis eksistens nu kun svagt kan anes. Hovedparten af landsbyens otte gamle gårde er nedrevet, og der er bygget nye boliger overalt. Men Græstedgård er bevaret som den eneste på sin oprindelige placering i landsbyen, fordi den ikke blev flyttet ved udskiftningen i 1787.

Navnet Græstedgård henviser til et sted med god græsning. Der løber da også et lille vandløb i baghaven, ligesom gården er omgivet af lave engarealer. Der har ligget en gård på stedet lige så længe, som der har boet mennesker i Udlejre og med sikkerhed fra omkring 1200-tallet.

De nuværende bygninger er opført i 1860 og i 1929 blev gården ombygget og fik det udseende, som den har i dag. Blandt andet blev stråtaget på stuehuset udskiftet med tegl. Nogle af materialerne til ombygningen stammede fra gården Vodroffslund, som var et gammelt forlystelsesetablissement på Frederiksberg, der havde tilhørt Struensee (1737-72).

Den sidste private ejer af Græstedgård var Georg Søborg Jørgensen, som var kendt for sin store interesse for opdræt af Belgierheste. Søborg Jørgensens slægt overtog gården i 1897 og før den tid havde gården i 300 år været i én slægts eje.


Kommunalt kulturhus

Ølstykke Kommune købte gården i 1968. Med til gården hørte 80 tønder land, som kommunen skulle anvende til idrætsanlæg. Selve gården blev i løbet af 1970'erne restaureret og indrettet til forenings- og forsamlingsgård, for en stor del ved hjælp af frivillig arbejdskraft fra lokale foreninger. Gården blev indviet i august 1979 af borgmester Helmar Filtenborg, og den har lige siden været flittigt brugt af en lang række lokale klubber og foreninger.

Den 1. juni 1988 blev Græstedgård ramt af et lynnedslag og en voldsom brand bredte sig hurtigt i det stråtækte tag. Ikke mindre end 15-16 brandfolk blev sat ind for at bekæmpe branden, der nåede at hærge gårdens tre længer kraftigt. Hovedbygningen undgik heldigvis flammerne og blev således ikke beskadiget ved branden. I foråret 1989 kunne gården atter tages i brug efter en genopførelse, der beløb sig til over fire millioner kroner.

I 1995 rykkede Ølstykke Musikskole (nu Egedal Kommunale Musikskole) ind i hovedbygningen og den store sal i vestlængen anvendes blandt andet af folkedanserne. Også den gamle hestestald i østlængen rummer i dag klublokaler. Nordlængen, hvor der tidligere var kostald og roerum, er i dag køkken og mødelokaler.


Kilder og litteratur

Frederiksborg Amts Avis 21. juli 1999 (datering samt oplysning om Vodroffslund og Struensee)

Lokalavisen Uge Nyt 7. juni 1988


Oprindelig forfatter Claus Beck og Iben Langgaard

16-01-2008