Veksøhjelmene

Fra Egedal Leksikon
Skift til: Navigation, Søgning
Veksohjelme.jpgFor 60 år siden, i sensommeren 1942, fandt man under tørvegravning i Brøns Mose ved Veksø en række dele af bronze. Nationalmuseet kunne rekonstruere fundets dele til to enestående hornede hjelme fra bronzealderen. De er afbildet i Stenløses byvåben.

De to hjelme kan dateres til yngre bronzealder, dvs. 1000 til 800 før vor tidsregning. De er altså ca. 3000 år gamle. Hjelmenes kalot er udhamret af bronzeblik, lavet i to halvdele og samlet med nitter. De støbte horn er dobbeltkrumme og nittet til kalotten. De ligner de rørstykker, som kendes fra bronzelurer.

Solens, naturens og årets gang spillede dengang vigtige roller i forståelsen af livet og døden. Derfor ofrede man til naturens gådefulde magter ved at lægge værdifulde genstande og redskaber ud på moseflader.

Den hornede hjelm som type stammer fra det sydlige Europa, og disse to hjelme menes at være fremstillet der. Man har dog ikke fundet tilsvarende hjelme noget andet sted. Der er imidlertid masser af mænd med hornede hjelme på nordiske helleristninger. Det viser, at hjelmene hørte til i bronzealderfolkets verden.

Hjelmene er udstillet på Nationalmuseet.

I Slotsgyden i Veksø er der rejst en mindesten over fundet.


Kilder og litteratur

Flemming Kaul: En kultøkse fra Nordsjælland. Kultøkser og hornede hjelme i yngre bronzealder. Danefæ. Skatte fra den danske muld, 2010, 80-84

Nils Erik Andersen: Hjelmene fra Viksø, i: Stenløse Historiske Forening nr. 39, 2002, 9-10

Jørgen Jensen: Danmarks Oldtid, Bronzealder, bind 2, Gyldendal 2002

Line Dokkedal: 50 året for fundet af Veksøhjelmene, udarbejdet af Museet Færgegaarden for Stenløse Kommune, 1992


Links

http://www.guderoggrave.dk/ (hjelmene findes geografisk under Viksø)