Forskel mellem versioner af "Svestrup Skole"

Fra Egedal Leksikon
Skift til: Navigation, Søgning
 
(2 mellemliggende versioner af 2 brugere ikke vist)
Linje 12: Linje 12:
  
 
Svestrup Skole fungerede stort set uforandret i mange år med enkelte mindre bygningsændringer.
 
Svestrup Skole fungerede stort set uforandret i mange år med enkelte mindre bygningsændringer.
I begyndelsen af 1900-tallet fik skolen en særlig placering i sognets liv, idet den blev udgangspunkt for lærer [[A.N. Holm]]s store indsats på en række kulturelle områder. Holm fik bl.a. oprettet et offentligt bibliotek med afdelinger i Stationsbyen og i Gl. Ølstykke, men med "hovedbibliotek" i Svestrup Skole. En levende skildring af dette bibliotek er givet af lærer Jørgen Ougaard, der virkede som bibliotekar i 1950'erne, og findes i Svend Esbechs bog "Ølstykke Bibliotek 100 år: 1884-1984".
+
I begyndelsen af 1900-tallet fik skolen en særlig placering i sognets liv, idet den blev udgangspunkt for lærer [[A. N. Holm]]s store indsats på en række kulturelle områder. Holm fik bl.a. oprettet et offentligt bibliotek med afdelinger i Stationsbyen og i Gl. Ølstykke, men med "hovedbibliotek" i Svestrup Skole. En levende skildring af dette bibliotek er givet af lærer Jørgen Ougaard, der virkede som bibliotekar i 1950'erne, og findes i Svend Esbechs bog "Ølstykke Bibliotek 100 år: 1884-1984".
Da Svanholmskolen blev taget i brug i 1955, blev Svestrup Skole – sammen med de andre skoler i kommunen – solgt til privat beboelse efter at have fungeret som skole i 151 år.
+
Da [[Svanholmskolen]] blev taget i brug i 1955, blev Svestrup Skole – sammen med de andre skoler i kommunen – solgt til privat beboelse efter at have fungeret som skole i 151 år.
  
 
== Kilder og litteratur ==
 
== Kilder og litteratur ==

Nuværende version fra 4. apr 2016, 10:04



Foto: Ølstykke Lokalarkiv

Svestrup Skole er opført i 1804. Før den tid måtte børnene fra Svestrup gå den lange vej til Rytterskolen i Ølstykke. Skolen er ikke en rytterskole, men et resultat af landboreformerne i slutningen af 1700-tallet.

Den kommission, der var nedsat i anledning af reformerne, afleverede nemlig også en betænkning med forslag til forbedringer af skoleforholdene. Et af forslagene var, at man skulle prøve at gøre skolevejen kortere. Det medførte, at nogle skoler skulle nedlægges og andre nye opføres. En af disse nye skoler var Svestrup Skole, som blev indrettet med 3 fag til skolestue, 2 fag til dagligstue og 2 fag til 1 eller 2 kamre. Alle rum fik bræddegulv. Der opførtes desuden et udhus til brændsel. Alle skoler fik tildelt nogle jordlodder. Da husmændene i Svestrup ikke ønskede nogen jord ved udskiftningen, blev to af disse lodder udlagt til skolen.

Svestrup Skole fungerede stort set uforandret i mange år med enkelte mindre bygningsændringer. I begyndelsen af 1900-tallet fik skolen en særlig placering i sognets liv, idet den blev udgangspunkt for lærer A. N. Holms store indsats på en række kulturelle områder. Holm fik bl.a. oprettet et offentligt bibliotek med afdelinger i Stationsbyen og i Gl. Ølstykke, men med "hovedbibliotek" i Svestrup Skole. En levende skildring af dette bibliotek er givet af lærer Jørgen Ougaard, der virkede som bibliotekar i 1950'erne, og findes i Svend Esbechs bog "Ølstykke Bibliotek 100 år: 1884-1984". Da Svanholmskolen blev taget i brug i 1955, blev Svestrup Skole – sammen med de andre skoler i kommunen – solgt til privat beboelse efter at have fungeret som skole i 151 år.

Kilder og litteratur

Svend Esbech: Ølstykke til alle tider, 1994, 62, 94, 102

Svend Esbech: Ølstykke Bibliotek 100 år: 1884-1984, 1984, 10-11, 20-23

Materiale i Ølstykke Lokalarkiv

Oprindelig forfatter: John Rosengaard

07-01-2009