Forskel mellem versioner af "Hjælp:Kildehenvisning"

Fra Egedal Leksikon
Skift til: Navigation, Søgning
(Kilder)
(Hvordan laver man kildehenvisninger?)
Linje 19: Linje 19:
 
===Hvordan laver man kildehenvisninger?===
 
===Hvordan laver man kildehenvisninger?===
  
Det er nemt at lave en kildehenvisning i Egedal Leksikon, uden at det går ud over din artikel. Hvis du fx har brugt nogle oplysninger fra en bog, laver du en reference efter sætningen sådan:
+
Det er nemt at lave en kildehenvisning i Egedal Leksikon, uden at det går ud over din artikel.
 +
 
 +
Hvis du fx har brugt nogle oplysninger fra en bog, laver du en reference efter sætningen sådan:
  
 
:<nowiki><ref>Forfatteren (Udgivelsesår) ''Titel''. Udgiver:Udgivelsessted, s. 7</ref></nowiki>
 
:<nowiki><ref>Forfatteren (Udgivelsesår) ''Titel''. Udgiver:Udgivelsessted, s. 7</ref></nowiki>

Versionen fra 8. aug 2014, 10:42

Det er ikke alle, der er vant til at skrive deres kilder ned, men det er faktisk et meget vigtigt værktøj, når man skriver historiske artikler.

Vi har oprettet denne side som en kort guide til hvorfor og hvordan du bruger kildehenvisninger, når du skriver artikler.

Indholdsfortegnelse

Hvad er en kildehenvisning?

En kildehenvisning henviser til det opslagsværk, den bog eller anden kilde, hvor du har fundet de informationer, du bruger til at skrive din artikel. Formålet med kildehenvisningen er bl.a., at din læser kan finde det værk, du har brugt, og derfor er det vigtigt, at du giver så mange oplysninger om værket som muligt. Det er også meget vigtigt i forhold til Ophavsretsloven, at du bruger andres værker efter lovkravene. Det betyder, at "...det er tilladt at citere i overensstemmelse med god skik og i det omfang, som betinges af formålet" (§ 22). Disse regler gælder også for det, du som forfatter udgiver i Egedal Leksikon (se: Vores ophavsret). Du kan læse mere om, hvornår og hvordan du bruger kildehenvisninger her

Hvorfor bruge kildehenvisning?

Kilder og kildekritik er en vigtig del af historieskrivning, fordi det er her vi sikrer os, at den historie vi overleverer er faktuelt rigtig. Dvs. at din artikel står stærkere, hvis du kan vise, at du ikke bare har fundet på det du skriver eller kopieret det fra en anden uden at kreditere dem. Hvis andre spørger efter en kildehenvisning, er det ikke en kritik – de kender dig jo ikke. De vil bare gerne kunne sikre, at det du skriver er korrekt.

Der kan også være uenighed om et historisk forløb. Det kan fx være to artikler om det samme emne, som konkluderer noget helt forskelligt. Her er det også vigtigt, at man har mulighed for at undersøge, hvor informationerne kommer fra.

Kildehenvisninger er også med til at kreditere forfattere for det arbejde, de har gjort. Derfor er det specielt vigtigt at henvise til en kilde med værk og sidetal eller internetside, hvis du bruger direkte citater.

Vigtigst for os er det, at Egedal Leksikon fremstår som et troværdigt opslagsværk, hvor man kan indhente informationer uden at skulle bekymre sig om, om man kan stole på dem. Derfor vil vi gerne opfordre dig til at bruge kildehenvisninger.

Hvordan laver man kildehenvisninger?

Det er nemt at lave en kildehenvisning i Egedal Leksikon, uden at det går ud over din artikel.

Hvis du fx har brugt nogle oplysninger fra en bog, laver du en reference efter sætningen sådan:

<ref>Forfatteren (Udgivelsesår) ''Titel''. Udgiver:Udgivelsessted, s. 7</ref>

På den måde kan din læser se hvilken udgave af hvilken bog, du har brugt, og hvilken side oplysningerne står på.


Nederst i din artikel laver du et nyt afsnit ==Kilder== og under det skriver du <references/>

Det vil se sådan ud:

Kilder


Hvis det er en hjemmeside, du henviser til, er koden det samme, som når du laver en ekstern henvisning:

<ref>[http://da.wikipedia.org/wiki/Kildehenvisning Wikipedia Kildehenvisning | 12. juli 2014]</ref>

hvor du først skriver hjemmesidens adresse, derefter mellemrum og den tekst, der skal vises. Herefter laver du en lodret streg og skriver den dato, du har set hjemmesiden. Det er vigtig, fordi hjemmesider laves om eller nedlægges.


Her kan du læse mere om, hvad vi forventer af skribenter.



Tilbage til Hjælp