Absalons gård i Hove

Fra Egedal Leksikon
Version fra 26. mar 2018, 13:15 af Egedal Arkiv (diskussion | bidrag)

(forskel) ←Ældre version | se nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Skift til: Navigation, Søgning

I den tidlige middelalder ejede biskop Absalon en gård i Hove. Det fremgår bla. af et gavebrev fra 1160'erne fra Absalon til Vor Frue Kloster i Roskilde, hvor han skænker hele Bispetienden af Roskilde By samt sin gård i Hove til Klosteret.

Absalons gård lå omtrent der i Hove, hvor Buehøjgård ligger i dag, i nærheden af Hove Langdysse og Bronzealderens Buehøj. De mange gravhøje og navnet Hove antyder, at der i oldtiden har ligget en Helligdom. (Se også opslag om Hove).

Biskop Absalon (1128 – 1201) er en markant skikkelse i Danmarkshistorien. Medlem af den magtfulde Hvide-slægt og efter datidens skik såvel prælat som kriger og politiker. Efter at hans fosterbror Valdemar den Store i 1157 overtog magten i Danmark, blev Absalon valgt til biskop i Roskilde. Hvor ofte han har opholdt sig på gården i Hove vides ikke, men:

”når han kørte eller red til Roskilde, gik turen ned gennem hulvejen fra Hove over vadestedet og videre ad et vejforløb, der har bragt ham tæt på Herringløse.” (Absalonstien, Egnshistorisk Nyt).


Bodil Rasmussen

26-3-2018


Kilder og Litteratur:

Absalonstien. I: Egnshistorisk Nyt nr. 1.2018. udgivet af Egnshistorisk Forening i Gundsø.

Nationalmuseet/Historisk Viden https://natmus.dk/historisk-viden/temaer/biskop-absalon/