Bagermester Fritz Fiehn

Fra Egedal Leksikon
Skift til: Navigation, Søgning

Bagermester Fritz Fiehn (1885-1946) var tysk statsborger, født i Dresden. Han deltog i Første Verdenskrig som kaptajn i den tyske hær på østfronten, og glemte aldrig sin baggrund som tysk officer. Han smækkede altid hælene sammen, når han hilste.

I 1926 købte Fiehn bageriet i Stenløse, og året efter giftede han sig med Hedwig Petersen, der var født 1895 i Haderslev. Hun kom til Danmark i 1920.

Wienerbageriets forretning lå i forbindelse med boligen. I en periode var der også konditori med mulighed for at købe kaffe, kage osv. Konditoriet var placeret i en stue bag forretningen. Bagermester Fiehn anskaffede sig i 1930'erne en stor varevogn. Herfra solgte han brød og kager i området, mens forretningen blev passet af Hedwig Fiehn.

Inden Anden Verdenskrig var Wienerbageriet en god og ekspanderende forretning. Bageriet leverede allerede dengang brød til Værløselejren. Efter den tyske besættelse den 9. april 1940 var det almindeligt kendt, at Fiehn plejede omgang med de tyske soldater, og at Hedwig Fiehn arbejdede for tyskerne i Værløselejren.

Bruddet mellem den danske regering og den tyske besættelsesmagt i august 1943 satte også sine spor i Stenløse. Den 27. august 1943 modtog Fiehn et anonymt trusselsbrev. Han fik tre døgn til at fraflytte sin ejendom i Stenløse. Derefter ville den blive sprængt i luften.

Brevet satte gang i begivenhederne. Stenløse Sogneråd så sig nødsaget til at forhandle med Fiehn omkring køb af ejendommen, så byen kunne slippe af med ham uden voldshandlinger. Fiehn forlangte en overpris på 20.000 kr. og sagde, "at 20.000 kr. ikke var for meget for 20 menneskeliv." Allerede ved episodens begyndelse truede tyskerne nemlig med, at der ville blive taget gidsler, og at 20 af de største borgere i byen ville blive skudt, hvis der skete nogen sabotage mod Fiehns ejendom. Under forhandlingerne måtte borgere i Stenløse stille som sabotagevagt døgnet rundt.

Det endte med, at Stenløse Sogneråd købte Wienerbageriet af Fiehn for 65.000 kr. De sidste 10.000 kr. af det forlangte beløb gik til at betale gæld. Pengene blev samlet ind blandt kommunens borgere. Den 4. september forlod bagermester Fiehn og hans hustru Stenløse. Da det sidste flyttelæs havde forladt stedet, kunne alle ånde lettet op. Der var intet tilbage i huset; alt hvad der kunne skrues eller brækkes af, var fjernet. Huset var så ribbet, at det var hærværk. Ejendommen blev senere solgt videre til Fiehns tidligere bagersvend Adolf Hansen for 32.000 kr.

Den 9. maj 1945 vendte bagerparret kortvarigt tilbage til Stenløse. Modstandsfolk kørte dem i en åben vogn gennem byen ad den nuværende Byvej og Centergade til jernbanen. De sad bag i vognen, mens flere af de forsamlede råbte efter dem og enkelte spyttede på bilen. Bagefter blev ægteparret kørt til Frederikssund til internering.

Fritz Fiehn begik selvmord den 9. oktober 1946. Hedwig Fiehn blev idømt fire års fængsel, frakendt sine borgerlige rettigheder for bestandigt og fortjenesten fra Værløselejren blev konfiskeret.


Kilder og litteratur

Bent Stiesdal: 20.000 kr. for 20 menneskeliv. Fra besættelsestiden i Stenløse, Stenløse Historiske Forening nr. 22, 1995


Oprindelig forfatter: Thyge C. Bro

03-10-2007