Sogne og gamle kommuner

Fra Egedal Leksikon
(Omdirigeret fra Ølstykke Kommune)
Skift til: Navigation, Søgning

Egedal Kommune består af de tidligere Ledøje-Smørum, Stenløse og Ølstykke kommuner.


Ledøje-Smørum

Ledøje-Smørum Kommune blev oprettet 1842 af sognene Ledøje og Smørum. Ledøje-Smørum Pastorat har sammenfaldende grænser med Ledøje-Smørum Kommune. Der er to sogne med hver sin kirke, Ledøje Kirke og Smørum Kirke.


Stenløse

Stenløse bestod engang af de fire kirkesogne Ganløse, Slagslunde, Stenløse og Veksø under Frederiksborg Amt. De fire kirkesogne sogne hørte under Ølstykke Herred og blev i 1842 samlet til to sognekommuner, Slagslunde-Ganløse og Stenløse-Veksø.

Ved kommunalreformen i 1970 blev de to sognekommuner samlet til en kommune, Stenløse Kommune. De fire gamle sogne har hver sin kirke, men er knyttet sammen to og to, og deler præst svarende til de tidligere sognekommuner.


Ølstykke

Ølstykke Kommune opstod 1970 ved sammenlægning af Ølstykke sognekommune med ca. halvdelen af den tidligere Jørlunde sognekommune. Den nordlige del af Ølstykke Stationsby lå i Jørlunde sogn, og derfor var det naturligt at samle området til en enkelt kommune. Desuden omfattede den tillagte del af Jørlunde de to landsbyer Skenkelsø og Sperrestrup.

Ølstykke Kommune er opdelt i to sogne, nemlig Ølstykke Sogn, der omfatter den sydlige del af kommunen, og Jørlunde Sogn, der omfatter den nordlige del samt dele af Slangerup Kommune. Grænsen mellem de to sogne følger fra vest bebyggelsesgrænsen for Ølstykke Stationsby frem til S-banen, som derefter stort set danner sognegrænse i Stationsbyen.

Ølstykke Sogn har to kirker, Ølstykke Kirke i Gl. Ølstykke og Udlejre Kirke i Ølstykke Stationsby. Jørlunde Sogn har en kirke, nemlig Jørlunde Kirke i Jørlunde, Slangerup Kommune, der nu bliver en del af Ny Frederikssund Kommune.


Se også Kommunekontorer

Læs om sammenslutningen i opslagene: En historisk aftale og Jens Jørgen Nygaard


Oprindelig forfatter Lene Olesen Bro

14-12-2006