Hans Peter Hansen

Fra Egedal Leksikon
Skift til: Navigation, Søgning

Hans Peter Hansen (1887-1973) blev født i Ganløse og uddannet inden for landvæsen. Fra 1910 var han selv gårdejer. Han blev første gang valgt til Stenløse Sogneråd for partiet Venstre i 1929. Allerede året efter blev han valgt til formand for sognerådet, en post han bestred frem til 1958.

Hans Peter Hansen havde viljen til samarbejde på tværs af de politiske skel og opfattelser. Han havde et livssyn, hvor der var plads til alle i samfundet. Ligeledes ønskede han altid at forhandle sig til rette, og han kunne forhandlingens kunst, hvorfor afstemninger i sognerådet var sjældne.

Hans evne som forhandler blev sat på en hård prøve, da der i slutningen af august 1943 opstod en konflikt omkring den tilflyttede, tyske ejer af Wienerbageriet. Den tyske besættelsesmagt truede med at tage gidsler, herunder at henrette 20 borgere fra Stenløse, efter Wienerbageriet blev truet med sabotage. Der blev forhandlet om køb af Wienerbageriet med truslen hængende i luften. Sagen fandt til alt held sin fredelige afslutning.

Hans Peter Hansen bestred samtidig med at være formand for sognerådet en lang række tillidserhverv, såvel inden for landbruget, fx mejeri og slagteri, som af mere almen karakter, bank og kreditforening. Se også > Bagermester Fritz Fiehn


Kilder og litteratur

Frederiksborg Amts Avis 3.11.1970; 2.6.1973

Povl Engelstoft m.fl. (red.): Danmarks kommunale Forvaltning. Frederiksborg Amt. Københavns Amt. Bornholms Amt, udg. af Selskabet "Vort Samfund", 1929, 417