Småsøerne

Fra Egedal Leksikon
Skift til: Navigation, Søgning
Krogenlund MoseSmåsøerne, der også hedder Krogenlund Mose, ligger mellem Bastrup Sø og Buresø og mellem Ganløse Eged og Krogenlund Skov. Her kan man se en af Danmarks flotteste blomsterenge, hvor der vokser mange sjældne og fredede arter. Hele området er fredet og beskyttet.

Der vokser blandt andet Majgøgeurt, den sjældne kødædende plante Vibefedt og den vilde og lysviolette Melet Kodriver.

Det varierede landskab med relativt store skovområder giver også et rigt fugleliv med rovfugle, som musvåge, hvepsevåge, duehøg, spurvehøg og tårnfalk. I forsommeren kan man høre mange af skovens og det åbne lands spurve-og sangfugle som munk, bogfinke, gulspurv, løvsanger, tornsanger, gærdesanger, nattergal og lærke.

Et af de store problemer med blomsterenge er, at de af sig selv gror til i kratskov, hvis de ikke bliver afgræsset eller slået. Det skal ske på en særlig måde, så det fremmer de sjældne blomster. Det skal gøres med le, i stedet for moderne landbrugsmaskiner. De moderne maskiner er for tunge og voldsomme, så det er den gamle le, der er det bedste redskab.

Det er Skov- og Naturstyrelsen der ejer og plejer området. Det vil de også gøre fremover i slutningen af august måned.Links

http://naturstyrelsen.dk/nyheder/2009/aug/blomsterengen-i-smaasoeerne/

http://www.fugleognatur.dk/lokalitetintro.aspx?ID=27136


Oprindelig forfatter Lene Olesen Bro

02-09-2009