Borgmesterkæden fra Ledøje-Smørum

Fra Egedal Leksikon
Skift til: Navigation, SøgningLedøje-Smørums borgmesterkæde fra 2001


Generelt

En borgmesterkæde markerer både embedets værdighed og det kommunale selvstyre. Derfor bliver kæden ikke overrakt til en bestemt person, men til embedets repræsentant, borgmesteren. Kæden bæres ved højtidelige og festlige lejligheder af den til enhver tid siddende borgmester.

Borgmesterkæder er anvendt i Danmark siden 1930'erne, først af borgmestre i de store byer og efter Kommunalreformen 1970 i de fleste af landets kommuner. Kæderne er normalt udført i guld og emalje, og med byens våben som vedhæng. Byens kæde er ofte en gave fra det lokale pengeinstitut, erhvervsdrivende eller foreninger.

Som følge af Kommunalreformen 2007 har de fleste storkommuner fået nye byvåben, logoer og designmanualer. Borgmesterkæden er en bekostelig ting. Derfor er det lidt mere uafklaret, om der skal laves nye kæder. Mange er endt i en montre.


Ledøje-Smørum

Initiativet til Ledøje-Smørum Kommunes borgmesterkæde blev taget af murermester Eigil Theisen og entreprenør Jørgen Schultz Petersen. De henvendte sig til Ledøje-Smørum Erhvervsforening, som iværksatte en indsamling, så Ledøje-Smørum kunne få en kæde.

Den blev udført af guldsmed Hans Tange, Jægerspris. Kæden symboliserer Ledøje-Smørum før og nu: Smørum-smykket fra vikingetiden, Kong Svends Høj, Ledøje Kirke, Rådhuset og håndværksfagene pryder kæden sammen med byvåbnet, der er omgivet af de første betegnelser for de landsbyer, som i historiens løb har skabt grundlaget for Ledøje-Smørum Kommune: Lethøfthæ, Smørhem, Smørhem minore, Nubøle og Hofvum.

Fredag den 12. oktober 2001 overrakte Erhvervsforeningens formand, advokat John Jantzen, kæden til daværende borgmester Jens Jørgen Nygaard i byrådssalen på Ledøje-Smørum Rådhus. Nu opbevares kæden på Smørum Rådhus.


Kilder og litteratur

Steffen Lenschau-Teglers: Nye kommuner skal have nyt design, Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 12, 2005, 56-58

Folder udgivet i anledning af overrækkelsen af Ledøje-Smørum Kommunes borgmesterkæde, 2001, Ledøje-Smørum Lokalarkiv


Oprindelig forfatter: Fredi Paludan Bentsen

01-09-2008