Skenkelsø Mølle

Fra Egedal Leksikon
Skift til: Navigation, Søgning
Skenkelsø Mølle i kors ved Prins Henriks BisættelseSkenkelsø Mølle ligger i den nordlige del af Ølstykke. Det er den eneste funktionsdygtige vindmølle, der er tilbage i Egedal Kommune. Der er tale om en mindre mølle af såkaldt hollandsk type, opført i 1891. Vingerne sidder i en møllehat, som kan drejes og holdes til vinden med et flytbart spil fra et ydre galleri. Vingerne er af gammeldags type med sejl.

Allerede da møllen blev bygget, var den relativt umoderne. Den repræsenterer en mølletype og en teknik, som var typisk op til midten af 1800-tallet. Erhvervet som møller var omkring 1900 på retur, fordi vindmøllerne gennem længere tid havde været presset af konkurrencen fra industrimøller, som blev drevet af dampmaskiner. Konkurrence var der også fra nærliggende vindmøller i Stenløse, Stenlille, Ganløse, Veksø og Værebro. Skenkelsø Mølle overlevede imidlertid længst, og som alle andre vindmøller fik den en opblomstring i årene under og kort efter Anden Verdenskrig.

Møllen blev i 1972 overtaget af Ølstykke Kommune som bevaringsværdig. Den blev restaureret og bragt frem til sin nuværende status som museumsmølle. Det lokale Skenkelsø Møllelaug har siden 1994 sørget for drift og vedligeholdelse.


Kilder og litteratur

Rundt om Skenkelsø Mølle, Ølstykke Lokalhistoriske Forening 1991


Oprindelig forfatter: Nils Erik Andersen

19-04-2007